Cautare terenuri


ineditus

Cont utilizatorEvolutia preturilor la terenuri in 2010 PDF Imprimare Email

Preţurile la terenuri s-au prăbuşit în ultimii doi ani. Cât de mult? Un răspuns general valabil este greu de dat, având în vedere că în aceeaşi localitate preţurile au variat şi variază foarte mult în funcţie de numeroase criterii. România Liberă face o comparaţie folosind preţuri cerute în 2008 şi acum, pentru aceleaşi loturi.

Bran-Moeciu: Cumperi acum, plăteşti în 10 ani

„Particular, vând teren în rate în zona Bran-Moeciu, loturi de 500 mp. Preţ 5.000 euro parcela (10 euro/mp) în 30 de rate a 150 euro/lună." Astfel arată unul  dintre anunţurile de pe site-urile imobiliare postate în această perioadă. Foarte căutate până nu demult, locurile de casă din zona Bran-Moeciu  au ajuns acum să nu mai intereseze pe nimeni. Asta, chiar dacă preţurile au scăzut la jumătate faţă de anul 2008. Acesta este şi motivul pentru care unii proprietari - în special, agenţii imobiliare - şi-au scos terenurile la vânzare cu rate lunare care variază între 100 şi 150 euro. Silviu Rotariu, proprietarul unei agenţii din zonă, spune că în 2009 această metodă a dat roade. „Eu am luat locul băncii şi vând în rate, am început în 2009 şi până acum am avut cel puţin 100 de cumpărători. A trebuit însă să scad preţurile cu 60% ca să am cumpărători. Ca expert imobiliar, ştiu că această soluţie va fi tot mai folosită de cei care doresc să vândă. În prezent facem cel puţin o tranzacţie pe zi, iar cu plata în rate avem acum în derulare peste 200 de contracte. În primul rând, nu percepem dobândă, ca la bancă, iar clienţii au o marjă de întârziere la plată de 3 luni. În momentul în care un client vrea un teren care este în proprietatea noastră, facem cu el un contract de vânzare-umpărare la notar, în care sunt precizate valoarea ratelor, suma totală de plată şi  data de scadenţă. Clientul achită un avans care ajunge la 25% şi devine proprietarul terenului. Şi în continuare ne plăteşte ratele", spune Rotariu.

În comuna Bran, Consiliul Local a decis că pentru orice construcţie nou-ridicată e nevoie de 1.000 de metri pătraţi de teren, iar pentru o pensiune, de 2.000 de metri pătraţi. Astfel, cel care vrea să-şi facă o casă de vacanţă în această zonă trebuie să plătească cel puţin 15.000 euro numai pe teren. În zona Bran cel mai mic preţ se înregistrează la terenurile de pe dealurile de la Şirnea, respectiv 3,5 euro pe metrul pătrat.

Delta Dunării:  „Nu se mai vinde nimic"

În Delta Dunării criza economică a paralizat afacerile cu terenuri. „În 2008 terenul intravilan din satele Deltei se vindea instantaneu când apărea o astfel de ofertă. Cumpărătorii se băteau pentru fiecare metru pătrat de teren scos la vânzare, iar preţurile atingeau frecvent cota de 150 euro/mp. Anul trecut, la Sfântu Gheorghe aceste preţuri au scăzut de trei ori, iar acum sunt oferte de vânzare cu 30 euro/mp şi nimeni nu mai cumpără. În doi ani, preţul terenului pe care se poate construi a scăzut de cinci ori şi s-ar putea să mai scadă dacă nu scăpăm de criză", spune primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valeriu Sidorencu. În Sulina, preţul unui metru pătrat de teren în zonele construibile nu depăşeşte 30 euro, iar tranzacţiile efectuate anul acesta se pot număra pe  degetele de la o mână. Doar în satele Crişan şi Mila 23 preţurile nu au scăzut atât de dramatic. În aceste localităţi din inima Deltei, un metru pătrat de teren, în zona centală, ajunge la 50 euro, de trei ori mai mic însă faţă de  nivelul la care se efectuau tranzacţiile în urmă cu doi ani. În satul Letea, în preajma pădurii cu acelaşi nume, terenul este oferit spre vânzare la un preţ de 14-15 euro/mp. Primarul comunei C.A. Rosetti, Antonel Pocora, de care aparţine acest sat, spune că nici la aceste preţuri, de trei ori mai mici decât în 2008, pământurile nu se vând. La Maliuc, Gorgova, Partizani, Bălteni şi la Sarinasuf localnicii oferă spre vânzare terenul din vatra satului cu 20-30 euro/mp şi sunt dispuşi să mai lase la preţ dacă ar veni cumpărători.

Sf. Gheorghe: Preţuri teren

2008              2010

150€/m2       30€/m2

LETEA: Preţuri teren

2008               2010

45€/m2          15€/m2

 

Litoral:  Preţ la jumătate. Nu cumpără nimeni

În Constanţa, majoritatea investitorilor de pe piaţa terenurilor au dispărut ca prin farmec de la începutul crizei.  Experţii imobiliari spun că înainte de toamna anului 2008 nu vorbeam de investitori în adevăratul sens al cuvântului, ci de speculatori. Aceştia cumpărau loturi mai mari, iar apoi le vindeau pe parcele. În urma acestor operaţiuni, sumele investite erau uşor dublate.

În 2008 Mamaia era cea mai căutată, dar şi cea mai scumpă staţiune. „Pentru un metru pătrat de teren se cereau chiar şi peste 2.000 euro", spune Ştefan Pangă, agent imobiliar. Preţurile la terenuri variau între 800 şi 850 euro/mp. O altă staţiune căutată era Vama Veche. Preţul cerut de vânzători nu depăşea însă 120 euro/mp, iar minimul ajungea la circa 60 euro. În toate cazurile, vorbim de terenuri intravilane. „Chiar şi terenurile extravilane se vindeau la metru pătrat. Preţul varia între unu şi 3 euro/mp, pentru loturile întregi, şi ajungea la 8-10 euro/mp în momentul în care era vândut parcelat", spune Ştefan Pangă. Imediat după primele semne ale crizei, în toamna anului 2008, vânzările s-au prăbuşit, dar nu şi preţurile. Mulţi agenţi nici măcar nu-şi mai aduc aminte când au tranzacţionat ultima dată un teren. În Vama Veche, spune Ştefan Pangă, preţurile variază acum între 40 şi 100 euro. Este vorba despre sumele pe care le cer proprietarii, pentru că, de fapt, cumpărători nu mai există. Nici în Mamaia scăderea preţurilor nu este dramatică. Cine vrea să cumpere poate găsi loturi începând de la 500 euro/mp. Se cer şi peste 1.200 euro/mp, dar nimeni nu este interesat de aceste oferte. Chiar dacă la prima vedere scăderea este destul de mare, diferenţele se micşorează, dacă luăm în considera­re cursul leu-euro. Astăzi, euro se tranzacţionează în jurul a 4,17 lei, în timp ce, la începutul anului 2008, valoarea era de aproximativ 3,60 lei.

 

Mamaia: Preţuri teren

2008                           2010

800-2.000€/m2        500-1.200 €/m2

Vama Veche: Preţuri teren

2008                            2010

60-250€/m2             40-100€/m2

 

Bucureşti: Se caută doar loturi mici

Terenurile din zona Bucureştiului şi din împrejurimi şi-au redus valoarea, de la începutul crizei, cu 50-70%. Însă scăderile de preţuri şi cererea diferă foarte mult, în funcţie de distanţa faţă de centru, de stadiul de dezvoltare şi de amplasarea unor utilităţi. Perioada marilor speculaţii cu suprafeţe mari a apus, iar în prezent se vând preponderent loturi mici de până în 500 metri pătraţi (suficient pentru construirea unei singure locuinţe). De asemenea, continuă să se tranzacţioneze terenuri pregătite pentru construcţie: cu  PUZ-ul aprobat, cu autorizaţia de construire obţinută şi cu utilităţi trase.

Terenurile din zonele ultracentrale ale Capitalei sau din alte cartiere rezidenţiale tradiţionale s-au depreciat mai puţin. În zona Primăverii, unde terenurile sunt foarte greu de găsit, în prezent oferta este de 3.500 euro/metrul pătrat, însă la negocieri se discută în jurul cifrei de 2.000 euro/metrul pătrat. Înainte de declanşarea crizei, terenurile din Primăverii se tranzacţionau la 4.000 euro/mp. „Vânzările de terenuri sunt, în general, foarte puţine. Este o stagnare pe acest segment. Se caută în general suprafeţe mici - 300-500 metri pătraţi. Înainte de criză  se căutau suprafeţe mari pentru parcelare (începând de la 3.000 mp şi ajungând chiar şi la 30.000 mp) şi pe care se construiau case care apoi se vindeau cu un profit bun", ne-a declarat Nicolae Vasilescu, consultant imobiliar la Imobiliar Expert Grup.

Ilfov: Preţurile continuă să scadă

În zonele de lângă Bucureşti tranzacţiile sunt la fel de slabe. La Otopeni, o zonă speculată şi căutată altădată, unde se cereau în perioada de vârf chiar şi 800-900 euro/mp pentru un teren stradal, cu ieşiere la DN1, preţul este acum de circa 400 euro/mp. La Domneşti, tot în apropierea Bucureştiului, în zonele dezvoltate, rezidenţiale, se cereau înainte de criză până la 50 euro/metrul pătrat, iar acum la vânzare se găseşte cu 20 euro/mp. „Unii proprietari scad preţurile pentru a se adapta la piaţă, alţii nu, în funcţie şi de investiţiile care s-au făcut pe teren. De exemplu, dacă în perioada de vârf puteau obţine pe un teren cu investiţii făcute 200 euro/mp, acum proprietarii s-au trezit în situaţia să nu primească nici măcar 100 euro/mp, ceea ce ar însemna să vândă în pierdere. Vânzările au scăzut foarte mult peste tot. La fel şi bugetele de cumpărare", spune consultantul imobiliar Nicolae Vasilescu. Şi în acest an, potrivit estimărilor analiştilor de la Cushman&Wakefield Romania, preţurile terenurilor situate în zone centrale sau ultracentrale vor continua să se reducă cu 10-15%, iar terenurile situate în celelalte zone ale oraşului vor mai scădea cu până la 50%.

Sinaia: 300 €/m2 în zona zero

Preţurile terenurilor în „Perla Carpaţilor", aşa cum este cunoscută staţiunea Sinaia, ajun-geau înainte de declanşarea crizei şi la 800 euro/mp. În prezent, preţul terenurilor din staţiune variază în funcţie de localizare şi de planul urbanistic zonal. Pentru un teren aflat pe DN1, cu utilităţi, aflat la intrarea în Sinaia dinspre Braşov, se cer 350 euro/mp.  În partea cealaltă a oraşului, pe drumul spre Târgovişte, o parcelă de teren aflată în zona împădurită, dar cu aprobare de defrişare, fără utilităţi,  costă doar 25 euro/mp. Există, în acelaşi timp, şi terenuri foarte bine poziţionate, precum cele de lângă Taverna Sârbului, la câţiva kilometri de centrul staţiunii, pe drumul spre Cota 1400, unde preţurile variază între 100 şi 200 euro/mp, în funcţie de suprafaţă şi deschiderea la stradă.  În zona zero a staţiunii, lângă Hotel Sinaia, sunt loturi pentru care se cer acum 300-500 de euro/mp.  În această zonă au fost proprietari de teren care, în urmă cu doi ani,  cereau 800 euro/mp, dar care acum au scăzut preţul la jumătate. Dacă facem o medie, preţul unui metru pătrat în Sinaia ajunge la 230 €/m2.

Maramureş: Mai ieftin cu 70%

De la începutul crizei economice, preţurile terenurilor au scăzut în Maramureş cu 70%. „Din punct de vedere imobiliar, comparativ cu anul 2008, înainte de începutul crizei economice, preţul la terenuri a scăzut cel mai mult. Astăzi, un teren se vinde cu 30% din preţul anului 2008. La apartamente, de pildă, scăderea nu e atât de mare, ajungând la 45% faţă de 2008", a declarat Lazăr Nacu, directorul unei agenţii imobiliare din Baia Mare. În staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag, un teren pentru o casă retrasă de vacanţă, care în trecut ajunsese la 100 euro/mp, se vinde acum şi cu 35 euro/mp.  În zona Târgu Lăpuş, preţul terenurilor variază astăzi între 100 şi 115 euro/mp de la aproape 300 euro/mp, cât era înainte de declanşarea crizei. O parte din aceste terenuri au luciu de apă, acces la şosea şi curent electric.

Ocna Şugatag: Preţuri teren

2008              2010

100€/m2       35€/m2

Târgu Lăpuş: Preţuri teren

2008               2010

300€/m2       115€/m2

 

Mărginimea Sibiului: 15 €/m2

Cele mai căutate zone turistice din judeţul Sibiu, zona Păltiniş-Vălari şi zona Mărginimii Sibiului, au reprezentat un adevărat magnet pentru oamenii cu bani, în special pentru cei din Capitală. Asta, pentru că parcelele atractive aveau totuşi preţuri rezonabile comparativ cu cele de pe Valea Prahovei, de exemplu. „În zona Mărginimii, Sălişte, Sibiel am avut foarte multe cereri acum doi ani de zile. În general, oameni cu bani, avocaţi, notari, care majoritatea spuneau că mai bine cumpără un teren în Sibiel decât să dea 1.000 de euro pe un metru pătrat pe Valea Prahovei, cu o infrastructură infinit mai slabă decât aici", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari. În 2008, un metru pătrat de teren intravilan, cu toate utilităţile, la o parcelă de până în 500 de metri pătraţi, costa 45-50 euro în zona Sibiel. Terenurile mai mari aveau un preţ mai mic pe metru pătrat. Acum, acelaşi teren costă doar 15 euro pe metru pătrat.

 

Mărginimea Sibiului: Preţuri teren

2008              2010

40-50€/m2    15€/m2

 

Capitala şi împrejurimile

Zona                            2008           2010

Cartierul Primăverii    4.000€/m2      2.000€/m2

Unirii                        3.000€/m2      1.300€/m2

Otopeni                     900€/m2       400€/m2

Domneşti                    50€/m2          20€/m2

{jcomments off}